Mikael Nilsson / 2 mijn lezing / Buitentoilet
Tegenwoordig is het voor de meeste mensen vanzelfsprekend om een toilet in huis te hebben. Als u uw behoeften moet doen, gaat u erheen en spoelt u vervolgens al het bewijs weg met water door riolen. Maar slechts honderd jaar geleden was het helemaal niet vanzelfsprekend om een watercloset in huis te hebben, en enkele decennia geleden stond het toilet gelijk aan een droogtoilet bij het eigen huis, een zogenaamd buitentoilet.
Misschien zijn we in dit opzicht op weg terug naar de natuur. Het toenemende milieubewustzijn van tegenwoordig heeft ons doen inzien dat het onredelijk is om eersteklas mest met water te mengen en weg te spoelen naar een zuiveringsinstallatie. Het droogtoilet is terug van weggeweest. Het zijn droogtoiletten, verbrandingstoiletten, composttoiletten en verschillende soorten scheidingsfuncties die het droge en natte afval dat wij mensen uitstoten separeren, om zo de geur kwijt te raken.
De volgende stap is om ons af te vragen waarom we zouden moeten plassen en poepen in hetzelfde huis waarin we wonen. De mens is het enige dier dat de logica lijkt te zijn vergeten om niet te poepen waar men woont. Dit evaluatieproces is al in gang gezet. Zowel interieurtijdschriften als bouwprogramma's op televisie spreken poëtisch over de 'geheime huisjes' en hun voordelen. Naast het voor de hand liggende feit dat ontlasting kan worden veranderd in de ideale landbouwgrond, voorkomen we veel problemen als we afzien van de wc. Rioleringssystemen worden eenvoudiger, goedkoper en veel prettiger om mee te werken als afwaswater het vieste is dat wordt doorgelaten.
Het hebben van een toilet in huis neemt ook veel ruimte in beslag. Het is een hele ruimte die maar een paar minuten per dag gebruikt wordt en bovendien ook niet zomaar ergens geplaatst kan worden. Denk hierbij aan de afvoer en het geluid, en het is niet toegestaan om het toilet naast de keuken te hebben.
Veel mensen zullen nog steeds een waterspoelend toilet in huis willen, maar het is niet verkeerd om een back-up in de vorm van een buitentoilet te hebben. En als u het niet thuis wilt, dan misschien wel bij uw zomerhuisje. Waarom een afvoersysteem aanleggen en het risico lopen op lekkage, overstroming of bevriezing van het water als u eigenlijk alleen een maar een vat nodig heeft?
Een buitentoilet is niet alleen praktisch, het is ook gezellig om een heel huisje voor uzelf te hebben als u voor een privé-aangelegenheid er naartoe moet. Vergeet de geur! Deze kan worden verwijderd met ventilatoren (bij voorkeur op zonne-energie), gebluste kalk of geparfumeerde sanitaire middelen. Een goed onderhouden buitentoilet is helemaal niet vies, het is natuurlijk en aangenaam.
De montagegids bevat waardevolle tips en adviezen van onze bouwkundige experts. Een goede basis en handleiding voor iedereen die van plan is het huis zelf te monteren. We bespreken wat belangrijk is om te overwegen voordat u begint met de bouw, welke funderingsoplossingen onze experts aanbevelen en hoe de montage verloopt.
Lees alles hierover en meer in onze gids. We sturen de montagegids gratis naar uw e-mail. Veel succes met het project!